IBPS previous solved question papers-IBPS exam previous papers

IBPS conducting the common written exam (CWE) by providing the golden opportunity for the job seekers. So IBPS annouced the exam date of IBPS clerk cadre and PO’s exam for the PO’s exam middle of this month sep 2011 and for the clerk cadre exam middle of the month nov 2011. We provided some important previous question papers  for the job seekers if you have look on this it would be more usefull at the time of exam,

1.If one-third of  one-fifth of a number is 7,What is the number

a)945         b)1045         c)845         d)955

ans:a

2.If two-fifth of three-fourth of four-seventh  of a number is 12,What is the number

a)35      b)70       c)60        d)90

ans:b

3.If three-seventh of two-fifth of three-fourth of a number is 18,What is the sum of the digits of the number

a)4            b)6       c)5       d)8

ans:c

4.If four-ninth of three-seventh of two-third of a number is 32,What is the sum of the digits of the number

a)9       b)7        c)8        d)6

ans:a

5.If four-fifth of three-fourth of a number is 150,What is its 60%

a)180          b)120       c)150      d)300

ans:c

6.Kavitha ranks 12th from the left in a row of 42 students. What her rank from the right end?

a)30              b)35        c)31           d)28

ans:c

7.Ramana ranks 16th from the top and 52nd from the bottom in a class.How many students are there in the class?

a)67      b)54       c)72        d)none

ans:a

8.In a row of trees, one tree is 10th from either end of the row .How many trees  are there in a row?

a)21     b)19      c)20      d)none

ans:b

9.Aruna is 25th from either end of the row .How many studnts are there in a row?

a)50      b)52      c)51     d)49

ans:d

10.Hajitha ranked 9th from the left and 38th from the right in a row.How many students are there in a row?

a)45      b)46    c)47      d)47

ans:b

11.Neeraja rank is 15th from the left and aravind rank 28th from the right and there are 20 students between them.How many students are there in a row?

a)62     b)63      c)64      d)65

ans:b

12.Monish rank 16th from the top and 29th from bottom among those who passed an examination 6 boys did not participate in the competition and 5 failed in it.How many boys were there in the class?

a)40     b)44         c)50    d)55

ans:d

13.If Chandra finds he is 12th from the right in a line of boys and 4th from the left.How many boys should be added to the line such that there are 28 boys in the line?

a)12     b)13    c)14     d)20

ans:b

14.Mani and suresh are ranked 7th and 11th respectively from the top in a class of 31 students.What will be their respective ranks from the bottom in the class?

a)20th and 24th     b)24th and 20th    c)25th and 21st   d)26th and 22nd

ans:c

15.Ramu is 7 ranks ahead of sunitha in of 39.If sunitha rank is 17th from the last,What is ramu’s rank from th start?

a)14th    b)15th     c)16th     d)17th

16.How many suvh 3’s are there in the following sequence which are immediately followed  by 7and preceeded by 4

5 6 4 3 4 3 7 4 3 3 4 3 7 6 3 4 8 7 4 3 7 8 9

a)4   b)2    c)3      d)none

ans:c

17.How many 6’s are there in the following number sequence which are immediately  preceeded by 9 but not immediately followed by 4

5 6 4 3 2 9 6 3 1  6 4 9 6 4 2 1 5 9 6 7 2 1 4 7 4 9 6 4 2

a)3   b)2    c)4   d)more than 4

ans:b

18.How many such 1’s are there in the following sequence which are immediately following by 2,if 2 is not immediately followed by 3?

1  2 1 3 4 5 1 2 3 5 2 1 2 6 1 4 2 5 1 1 2 4 1 2 3 2 1 7 1 5 2 1 2 5

a)9       b)5      c)4     d)2

ans:c

18.In the following list of numbers  how many 2’s are followed by 1’s but not preceeded by 4?

4 2 1 2 1 4 2 1 1 2 4 4 2 4 1 2 2 1 2 1 4 4 2 1 2 1 2 4 1

a)5        b)4       c)3     d)2

ans:b

19.How many 5’s are there in the following sequence which are immediately followed by 3 but not immediately proceeded by 7?

a)1      b)2     c)3        d)4

ans:c

20.How many 6’s are there in the following number ,Which arevproceeded by 7 but not immediate followed by 9?

6 7 9 5 6 9 7 6 8 7 6 7 8 6 9 4 6 7 7 6 9 5 7 6 3

a)1         b)2        c)3         d)4

ans:c

21.Count each 7  which is not immediately proceeded by 5 but is immediately  followed by either 2 or 3.How many such 7’s are there?

5 7 2 6 5 7 3 8 3 7 3 2 5 7 2 7 3 4 8 2 6 7 8

a)2        b)3      c)4      d)5

ans:a

22.How many even number are there in the following sequence of numbers which are immediate followed by an odd number as well as  immediately preceeded by an even number.

8 6 7 6 8 9 3 2 7 5 3 4 2 2 3 5 5 2 2 8 1 1 9

a)1     b)3             c)5          d)none

ans:d

23.How many pairs of altenate numbers have a difference of 2 in the following series ?

6 4 1 2 2 8 7 4 2 1 5 3 8 6 2 1 7 1 4 1 3 2 8 6

a)1      b)4     c)2      d)none

ans:c

24.If x stands for ‘addition’./stands for ‘subtraction’,+stnds for ‘multiplication’and –stands for ‘division’,then 20*8/8-4+2 is

a)80      b)25       c)24     d)5

ans:c

25.If-means x,xmeans+, +means/, /means-then 40*12+3-6/60=?

a)7.95      b)16     c)44    d)none

ans:d

26.If+means /,x means-,/meansx,and –means+,then 8+6*4/3-4=?

a)-12    b)-20/3   c)12      d)20/3

ans:b

27.If * means /,-means*, /means +, and  + means -,then(3-15/19)*8+6=?

a)8             b)4         c)2         d)-1

ans:c

28.Who among them is the tallest?

a)gopal    b)ashok           c)kunal        d)navin

ans:b

29.Which of the  given informations is not necessary to answer the above guestion?

a)1           b)2         c)3        d)4

ans:c

30.Who among them is the  tallest?

1)a           2)b          3)d           4)e

Ans:3

31.Which of the following  groups of friends is  shorter   than a?

a)B,C  only       b)D,B,C  only       c)E,B.C only    d)F,B,C only

ans:d

32.Who among them is the lightest?

a)A           b)B          c)C      d)DI

ans:d

33.Which letter will be the 10th to the right of H?

a)S        b)R        c)Q        d)none

ans:b

34.Which letter will be the  7th to the left of P?

a)I        b)H        c)J       d)k

ans:a

Comments

  1. thnk u sir .but how it’s should be solved

    • good morning sir/mam,i’m a fresh grauadte of electrical engineering.could you please help me in sending the necessary study material for VSP examination. thankyou sir/mamharipriya +2Was this answer helpful?

  2. RAMESH :

    thank you sir, but how it’s should be solved? please give me methods for solve these questions.

  3. sathya :

    bank exam material now

  4. naresh :

    please gives some general awareness that comes in ibps exam.

Speak Your Mind